Srpski režiser Emir Kusturica najavio je večeras da planira da idućeg ljeta u Andrićgradu bude održan prvi međunarodni sajam knjiga.

„Sajam će biti svetkovina u Višegradu jer je knjiga najdemokratičniji i najslobodniji umjetnički izraz, a ona ne zavisi od ideološke kontrole“, rekao je Kusturica.

On je objasnio da je na ideju osnivanja sajamske manifestacije u Andrićgradu došao vođen iskustvom sa posljednjeg Sajma knjige u Beogradu gdje se, probijajući se kroz masu i rijeku ljudi, osjećao kao da je došao u najpopularniju beogradsku diskoteku.

„Da ljubav prema knjizi i ovom prazniku knjige nikad nije presahla primijetio je i poeta Matija Bećković koji je rekao da bi dan sajma knjiga trebalo proglasiti svetim“, rekao je Kusturica.

On je naveo da će od iduće godine u Andrićgradu biti dodjeljivana Andrićeva nagrada za kulturu vrijedna 100.000 evra, za šta dobija podršku i od evropske kulturne elite.

„Eto, javio mi se i turski pisac Orhan Pamuk koji je dao punu podršku izgradnji Andrićgrada i obećao da će uskoro biti naš gost“, rekao je Kusturica.

(SRNA / Radoje Tasić)