U Višegradu će u četvrtak biti obeležena godina od početka gradnje kamenog grada na obalama Drine i Rzava. Urađeno pola posla. Spomenik nobelovcu na Trgu Nikole Tesle. Gradiće se korak po korak do 2014.

Višegradsko čudo, kamena naseobina posvećena našem jedinom dobitniku Nobelove nagrade – postala je grad! Na poluostrvu pod kojim se sreću moćna Drina i Rzav, nadomak čuvene ćuprije Mehmed-paše Sokolovića, dobio je Andrićgrad: sopstveno pozorište (jedino od Užica do Sarajeva), Andrićev institut (naučnu instituciju koja će uz SANU i Maticu srpsku biti najvažniji čuvar naše duhovnosti), „multipleks“ bioskop, Gradsku kuću, korzo sa desetinama objekata… U četvrtak na Vidovdan, na monumentalnom, završenom Trgu Nikole Tesle biće otkrivena statua Ive Andrića. Time će biti obeležena prva godišnjica izgradnje jedinstvene tvrđave kulture.

Proslavljeni reditelj Emir Kusturica i Vlada Republike Srpske započeli su izgradnju Andrićgrada 28. juna 2012. godine. Buka građevinskih mašina, pomešana sa dramatičnim taktovima „Karmine burane“, označila je početak nove ere u poratnom Višegradu. Za samo godinu dana, pod krovom se našlo 11.130 kvadratnih metara kamenih građevina. Od ukupno 46 objekata koji će biti podignuti do Vidovdana 2014. godine, do sada je završen 21.

- Šta nas čeka tokom naredne dve godine? Izgradnja zgrade Univerziteta za buduću Akademiju lepih umetnosti, ali i za katedre slavistike, književnosti i ruskog jezika. Na špicu poluostrva, biće izgrađena pravoslavna crkva, po ugledu na Visoke Dečane. Uz dva već izgrađena hostela, biće tu i ekskluzivni hotel, otvorena tržnica poput one u Barseloni, Karavan-saraj i Srpska kuća, dve galerije – nabraja Kusturica, autor višegradske renesanse. – Ceo Andrićev grad opasivaće kamene zidine, ne da bi smo unutra sačuvali oružje ili žito, već našu kulturu.

Vidovdanskoj svečanosti na Trgu Nikole Tesle, prisustvovaće brojne ličnosti iz političkog, kulturnog i naučnog života Srbije i Republike Srpske. Biće to prilika da se uvere, da je Andrićgrad već postao – grad, iako će izgradnja trajati do Vidovdana 2014. godine.

- Stara srpska reč za grad je trg. Onog trenutka kada smo dobili Trg Nikole Tesle, započeo je život Andrićgrada – dodaje Kusturica. – Već sada, dok šetamo korzoom, od ulazne kapije do trga, vidi se da smo uspeli u nameri da na jednom mestu „pomirimo“ vizantijsko, srpsko srednjovekovno, otomansko i austrougarsko nasleđe. Imamo na jednom mestu, u sadašnjem trenutku, podsećanje na prošlost, i pogled na lepšu i mirniju budućnost.

Andrićgrad će biti svečano otvoren na Vidovdan 2014. godine, izvođenjem opere „Na Drini ćuprija“, u novom pozorištu koje je Višegrad dobio prethodnih dana.

Izvor: Novosti