Srpski režiser Emir Kusturica, koji gradi Andrićgrad, izjavio je danas da nikada nijedna karaula nije proglašena nacionalnim spomenikom, pa neće biti ni ona na brdu Strač kod Trebinja.

On je novinarima u Višegradu pokazao dopis Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske pokazao dopis da se tvrđava na brdu Strač kod Trebinja ne nalazi ni na stalnoj ni na privremenoj listi nacionalnih spomenika BiH.

On je izjavio da se u osnovi ne uznemirava na uzbunu i navodne zabrane odvoženja kamena iz Trebinja za Andrićgrad, niti na napade iz federalnog Sarajeva.

„Mi gledamo svoja posla i gradimo grad koji je u osnovi multietnički jer sadrži građevine od srednjovjekovne srpske vlastele, turske imperije, austrougarske vladavine i neoklasicizma“, rekao je Kusturica.

Kusturica je potvrdio da će na godišnjicu početka gradnje grada od kamena 28. juna, na Vidovdan, na završenom gradskom trgu biti podignut spomenik Ivi Andriću visok 2,40 metara koji će „plivati na vodi“.

„Tada će biti završen i Andrićev institut, zatim gradska kuća pa robna kuća i gradska kafana `Jalija`, jer se u tursko, pa i u Andrićevo vrijeme tako zavao ovaj jezičak zemlje smješten na ušću rijeke Rzava u Drinu“, objasnio je Kusturica.

Ranije je najavljeno da će na svečanom otvaranju biti održan koncert hora Crvene armije i „Nou smoking orkestra“.

Na bjesomučnu hajku iz federalnih medija na njega i Andrićgrad, Kusturica je rekao da mu dođe da „u `Oslobođenju` objavi oglas – Gradim gradove veoma povoljno po sistemu ključ u ruke“.

Na zahtjev režisera i graditelja Andrićgrada Emira Kusturice Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa Republike Srpske je potvrdio da se tvrđava na brdu Strač kod Trebinja ne nalazi na stalnoj niti privremenoj listi nacionalnih spomenika BiH .

Zbog odvoženja kamena sa sa austrougarske karaule za potrebe gradnje Andrićgrada u Višegradu građani Trebinja su 15. juna organizovali prostest.

Izvor: SRNA