U okviru jednodnevne radne posjete opštini Višegrad ministarka trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske, Gorana Zlatković, razgovarala je sa načelnikom opštine Tomislavom Popovićem i njegovim saradnicima o razvojnim planovima ove lokalne zajednice, koja se opredjelila za intenzivniji razvoj turizma i poljoprivrede.

Zlatkovićeva je naglasila da je impresionirana značajem brojnih kapitalnih projekata po kojima je Višegrad prepoznatljiv kao veliko gradilište.

– Pored „Andrićgrada“ uskoro počinje obnova stare ćuprije na Drini, a obnovljena je i uskotračna pruga, podsjetila je Zlatkovićeva, naglasivši da će Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo i dalje podržavati opštinu Višegrad u nastojanju da uskoro postane prepoznatljiva turistička destinacija.

Ona je potvrdila da će ministarstvo trgovine i turizma pomoći i obnovu stare željezničke stanične zgrade u Višegradu, kako bi turistička pruga bila sadržajno kompletirana, te podržati razvojne planove vezane za Banjsko – rekreativni centar „Vilina Vlas“ u Višegradskoj Banji.

– Obzirom da će Višegrad, nakon gradnje „Andrićgrada“ i završetka drugih projekata, posjećivati znatno veći broj turista neopodno je zarmišljati i o izgradnji dodatnih hotelsko smještajnih kapaciteta, izjavila je Gorana Zlatković.

Nakon obilaska gradilišta „Andrićgrada“, koji se na ušću Rzava u Drinu podiže po ideji režisera Emira Kusturice, ministarka Zlatković je, ne skrivajući izvanredne impresije, istakla da je ovo projekat od velike važnosti za Republiku Srpsku i Višegrad, ali i za širi region.

– Ministarstvo trgovine i turizma dalo je inicijalna sredstva od 1. 500. 000 maraka za početak njegove gradnje i pratiće do završetka ovaj značajan projekat, naglasila je Zlatkovićeva, ističući da se po njegovoj izgradnji očekuje da će ga godišnje posjećivati 150. 000 turista.

Načelnik Višegrada Tomislav Popović je podsjetio da i u toku gradnje „Andrićgrad“ posjećuju sve brojnije delegacije.

– Pratim gradnju ovog kompleksa i mogu reći da sam impresioniran kojom brzinom napreduju radovi. Višegrad ima sreću da se u njemu, u ovako teškoj ekonomskoj situaciji, zahvaljujući Emiru Kusturici, realizuje ovako obiman i kompleksan projekat koji će nam dati novu turističku, ali i kulturnu dimenziju, rekao je Popović.

On je izrazio zadovoljstvo što će Vlada Republike Srpske, preko svojih ministarstava, i dalje najkonkretnije podržavati i pomagati realizaciju kapitalnih projekata.

– U realizaciji brojnih kapitalnih i infrastrukturnih projekata svojim sredstvima učestvuje i opština Višegrad, naglasio je Popović, dodavši da je u ovoj godini samo za gradnju „Andrićgrada“ izdvojeno 1.500.000 maraka.

Autor: Slavko Heleta