Uz zvuke „Karmine Burane” u izvođenju Simfonijskog orkestra Radio Televizije Srbije, na Vidovdan 28. juna počela je gradnja Andrićgrada, po ideji Emira Kusturice, slavnog reditelja. Svečanom otvorenju prisustvovali su predsjednik RS Milorad Dodik, predsjednik Vlade RS Aleksandar Dzombić, režiser Emir Kusturica, te brojni zvaničnici Republike Srpske i Srbije.

Obraćajući se prisutnima, Kusturica je rekao: „ovo je prvi projekat u istoriji čovječanstva inspirisan literaturom“. Istorija će biti prisutna kroz arhitekturu, pa ćemo, paradoksalno, graditi i srušene kuće ne bi li svi istorijski periodi našli svoje mjesto u gradu – ispričao je Kusturica i pokazao 3D mapu Andrićgrada. Biće to grad bez kasarne, a čuvaće ga njegova tradicija. Predstavljaće duh Republike Srpske projektovan iz ugla velikog pisca – rekao je Kusturica, i objasnio da će grad arhitektonski predstavljati različite periode u istoriji i umjetnosti kao i stalne političke i socijalne turbulencije na ovom podneblju: smjene vlasti, rušenja i obnavljanja Višegrada.

Andrićgrad će imati: Gradsku kuću, pozorište, bioskop, kuću Ive Andrića. U gradu od kamena biće i škola i, simbolično, ruševina bivšeg zatvora, muzej koji upriličava doživljaj starog srpskog dvora, zanatske radnje, ali i kafane i moderan hotel sa spa-centrom. Buduće pozorište će imati 350 mjesta, a multipleks bioskop tri kino dvorane.

Dosadašnji radovi u izgradnji Andrićgrada napreduju izvandredno, izjavila je delagacija preduzeća Hidroelektrane Višegrad, za čiju su gradnju izdvojili 750.000 KM.

Glavni direktor Mile Lakić istakao je: „Raduje me što ovaj kompleks napreduje ispred svih planiranih rokova“ te podsjetio da je i Skupština opštine Višegrad za izgradnju „Andrićgrada“ odobrila, na ime svog učešća, 1.500.000 maraka.

Radovi u prvoj fazi su završeni, a već pristiže i hercegovački kamen kojim će biti obložena većina objekata.

Troškove o izgradnji Andrićgrada kontroliše Emir Kustrurica. On je izjavio da u osnovi ove građevine nije kvadrat, već moral i estetika. Sav novac namjenjen gradnji biće u tu svrhu i upotrijebljen. Izgradnja Andrigrada koštaće između 10 i 12 miliona evra. Svi javni objekti: gradska kuća, pozorište, muzej… do kraja decembra biće u tzv. sivoj fazi, a u septembru sledeće godine ovi objekti biće završeni, a glavna ulica otvorena.

Autor: Jovana Borovčanin