Andrićgrad u Višegradu je projekat čovječanstva koji će simbolizovati dijalog, saradnju i mir među ljudima kako u sadašnjem, tako i u budućem vremenu, rekao je ambasador Azerbejdžana u Srbiji Eldar Hasanov.

„Poslije obilaska gradilišta i onoga što sam vidio, što je do sad urađeno u Andrićgradu, čini mi se kao da se nalazim u nekoj bajci. Posebno me je oduševio režiser Emir Kusturica i njegova ideja da grad posveti nobelovcu Ivi Andriću i da kulturom ostvari ono što jezik politike i diplomatije rijetko mogu“, rekao je Hasanov novinarima u Višegradu.

On je istakao da više od dvije decenije prati umjetničko stvaralaštvo srpskog režisera i da je presrećan zbog susreta sa njim i onim što je vidio u Andrićgradu.

Slavni srpski režiser Emir Kusturica, čija firma „Lotika“ gradi Andrićgrad, rekao je da su organizacija rada po zapadnim iskustvima, izuzetno lijepo vrijeme i briga za svaku uloženu marku u ovaj projekat doprinijeli brzini izgradnje grada od kamena.

„Uspjeli smo pod krov da stavimo zgrade pozorišta, bioskopa, kapije, multipleksa, gradske kuće, a ovih dana se kopaju temelji za Andrićev institut i Robnu kuću“, naglasio je Kusturica.

Načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović rekao je da zahvaljujući ovom projektu ulicama Višegrada i Andrićgrada danas šetaju ambasadori, predstavnici političke vlasti i kulturni stvaraoci, naglasivši da će Višegrad biti prepoznatljivo mjesto na mapi svijeta kada grad od kamena bude završen.

Izgradnja Andrićgrada na ušću Rzava u Drinu, prema predračunima, koštaće od 25 do 30 miliona KM, a trebalo bi da bude završena do 2014. godine.