Има у неким људима безразложних мржњи и зависти, које су веће и јаче од свега што други људи могу створити и измислити. – Иво Андрић
Живот је несхватљиво чудо, јер се непрестано троши и осипа, а ипак траје и стоји чврсто као „На Дрини ћуприја“. – Иво Андрић
Врлине једног човјека ми примамо и цјенимо потпуно само ако нам се указују у облику који одговара нашим схватањима и склоностима. – Иво Андрић
Чудно је како је мало потребно да будемо сретни, и још чудније: како нам често баш то мало недостаје! – Иво Андрић
Све су Дрине овог свијета криве; никада се оне неће моћи све ни потпуно исправити; никада не смијемо престати да их исправљамо. – Иво Андрић

ПРОГРАМ САЈМА

09:30 – 15:00 Андрићев институт: Научни скуп посвећен делу Петра Кочића.

17:00 Трг Николе Тесле: ДРАГАН ТЕПАВЧЕВИЋ: “ГРАД ЗА НЕЗБРИНУТУ ДЈЕЦУ“ – представљање најпродаванијег романа Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске за 2015. годину. Учествују: Драган Тепавчевић, аутор,Сања Мацура и Душко Пеуља (рецензенти, чланови жирија “Златна сова“) и Дејан Керлета(модератор).

09.30-11.00 Андрићев институт: Научни скуп посвећен делу Петра Кочића

12.00-13.00 Андрићев институт: Представљање тематских зборника Одјељења за књижевност Андрићевог института. Учествују: Јован Делић, Александра Вранеш, Љиљана Марковић….

18.00-19.00 Трг Николе Тесле: “Са пашњака до научењака“– промоција књиге о Михајлу Пупину, издавач Срећна планета

19.00 Трг Николе Тесле: КЊИЖЕВНОСТ И ФИЛМ – ФИЛМИЧНОСТ КЊИЖЕВНОСТИ И НАРАТИВ ФИЛМА – Учествују: Владимир Кецмановић, Дејан Стојиљковић, Маја Радонић (модератор)

12.00-14.00 Андрићев институт: Представљање издања Андрићевог института (Одјељење за историју, Одјељење за књижевност, Одјељење за оријенталистику, Одјељење за филм и Одјељење за политику и медије) – Учествују: проф. др Александра Вранеш, проф. др Љиљана Марковић, проф. др Мирослав Перишић.

17.00 Трг Николе Тесле: СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ САЈМА КЊИГА У АНДРИЋГРАДУ –  Милорад Додик, председник Републике Српске, Емир Кустурица, директор Андрићевог института, Хосе Мухика, почасни гост Сајма књига у Андрићграду, Матија Бећковић, академик, Владимир Кецмановић, писац.
Музички део: гудачки квартет и хор из Бања Луке

18.30 Андрићев институт: ПРЕДСТАВЉАЊЕ ЗЕМЉЕ ПОЧАСНОГ ГОСТА УРУГВАЈА: ХОСЕ МУХИКА – ИМАГИНАЦИЈА И ПОЛИТИКА (промоција књиге “Сећања ћелијаша“ Елеутерија Фернандеса Ујдоброа и Маурисија Росенкофа у издању Андрићевог института, превод са шпанског Силвија Монрос Стојаковић) – Учествују: Њ.Е. Пабло Шајнер, амбасадор Уругваја (уводна реч о историји и култури Уругваја), Хосе Мухика, Емир Кустурица, Силвија Монрос Стојаковић (преводилац и модератор).

20.00 Галерија Петар Лубарда: Отварање изложбе Милоша Шобајића “Крик са моста“

12.00   Трг Николе Тесле: Промоција издавачке делатности Филмског центра Србије. Говори: Мирољуб Стојановић, уредник Издавачког центра ФЦС.

12.00 Андрићев институт: Представљање Факултета уметности у Приштини – Звечан; промоција Монографије Факултета уметности у Приштини – Звечан 1973-2013, др Срђана Марковића. Учествују: Зоран Фуруновић, Естер Милентијевић, Андријана Виденовић и Александра Трајковић, професори Факултета уметности у Приштини – Звечан.

13.00  Андрићев институт: КЊИЖЕВНОСТ И ПОЛИТИКА (представљање књиге Зорана Аврамовића “Огледи из српске културе и књижевности“ у издању Завода за уџбенике). – Учествују: Драгољуб Којчић, Владимир Кецмановић и Зоран Аврамовић.

14.00 Андрићев институт: Промоција издања Андрићевог института “Крфски забавник“ (приредио Миливој Ненин) и “О Светиславу Стефановићу, опет“ , аутор Миливој Ненин.  – Учествују: Драгана Бедов, Јован Пејчић и Миливој Ненин.

16.00 Mултиплекс „Доли Бел“ Андрићград: Пројекција три краткометражна руска анимирана филма у организацији Српске православне цркве

17.00 Андрићев институт: Владимир Кецмановић, добитник Велике књижевне награде Андрићевог института за роман “Осама“.

17.00  Mултиплекс „Доли Бел“ Андрићград: ФИЛМ О ДЈЕЧАКУ ХЕРОЈУ: „Споменко на вјечној стражи“ ауторa Мила Савићa.

18.00 Трг Николе Тесле: МАТИЈА БЕЋКОВИЋ добитник Велике књижевне награде Андрићевог института за животно дело и недавно објављене “Три поеме“.

19.00  Отварање изложбе „Српски манастири и цркве на Косову и Метохији – умјетнјичка фотографија“, аутора Александра Радоша, поставка Архива Србије

19.30  Mултиплекс „Доли Бел“ Андрићград: Почасни гост Уругвај – Пројекција филма „Gardel’s Father“ (El padre de Gardel), улаз слободан.

11.00 Андрићев институт: Представљање Београдског сајма књига – Учествују: Мирјана Лукић, Маја Радонић

12.00 Андрићев институт: ДЕЛО У СЕНЦИ – НИКОЛАЈ ТИМЧЕНКО – Учествују: Миливој Ненин, Драгана Бедов, Јован Пејчић

19.00 Мултиплекс “Доли Бел“: Уругвајски филм “Mal día para pescar“. Режија: Álvaro Brechner

12.00 Андрићев институт: КИШ О АНДРИЋУ, ЦРЊАНСКОМ И КУСТУРИЦИ (промоција књиге Миливоја Павловића “Венац од трња за Данила Киша“ у издању Службеног гласника из Београда). – Учествују: Јован Делић, Маја Радонић, Миливоје Павловић.

13.00 Андрићев институт: Представљање издања Андрићевог института: “О српским писцима XX века“ Мидхата Бегића (приредио Радован Вучковић) и “Стуб сећања српске културе – есеји Миодрага Павловића“ Маје Радонић. Учествују: Јован Делић, Миливоје Павловић, Маја Радонић

16.00 Трг Николе Тесле: “Путин – Снага Русије“; промоција књиге издавача Срећна планета.

18.30 Трг Николе Тесле: ЛЕГЕНДЕ СРПСКОГ СТРИПА У АНДРИЋГРАДУ; трибина издавачке куће Дарквуд о историји домаћег стрипа и стрип-издаваштва уз учешће прослављених српских стрип-аутора Банета Керца и Сибина Славковића.

12.00 Андрићев институт: Представљање издања Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета“ из Сарајева – Учествују: др Саво Влашки, предсједник Друштва, Слободан Шоја, главни и одговорни уредник “Алманаха Просвјете“, Милица Кајевић, члан Управног одбора “Просвјете“ и преводилац са енглеског, Татјана Жарковић, члан Управног одбора “Просвјете“, Љубица Жикић, пословни секретар “Просвјете“ и Дејан Гарић, предсједник Управног одбора “Просвјете“, новинар БХ Радио1 (модератор).

19.00 Трг Николе Тесле: промоција издања Срећне планете

18.00 Трг Николе Тесле: О Бранку Ћопићу на Сајму књига у Андрићграду – представљање издања Завода за уџбенике из Београда: Изабрана дела Бранка Ћопића и Изокренута прича Бранка Ћопића. Учествују: Татјана Караџин и Маја Радонић.

19.00 Трг Николе Тесле: Промоција издања Републичког завода за статистику – “Статистички годишњак“ и “Ово је Република Српска“. Учествују: Владан Сибиновић и Велимир Савић

12.00 Трг Николе Тесле: КУЛТУРА СЕЋАЊА – Учествују:

Проф. др Гидеон Грајф је историчар специјализован за период холокауста, стручњак за Аушвиц и „Сондеркоммандо“, главни историчар на Институту за образовање, документовање и истраживање о холокаусту Шем Олам у Израелу, главни историчар Удружења за образовне пројекте о холокаусту у Мајамију, САД. У периоду од 1974. до 1976. године похађао је Универзитет у Тел Авиву, где је дипломирао у области јеврејске историје, проучавајући историју Израела. Године 1982. магистрирао је у области јеврејске историје на Универзитету у Тел Авиву. У периоду од 1996. до 2001. године студирао је на Универзитету у Бечу где је и докторирао. Грајфова књига Плакали смо без суза инспирисала је мађарског редитеља Ласла Немеша да сними филм Саулов син посвећен Сондеркомманду.

Проф. др Бери Литучи предавао је европску, америчку и светску историју на градском универзитету у Њујорку протеклих двадесет година, тренутно предаје на колеџу Медгар Еверс у Бруклину, Њујорк. Започео је прикупљање сведочења преживелих холокауста у Југославији 1995. године, а затим је 1997. године организовао Прву међународну конференцију и изложбу о јасеновачким логорима на Кингзбороу колеџу. Он је уредник и коаутор књиге Јасеновац и холокауст у Југославији: анализа и сведочења преживелих, која је објављена 2006. године. Оснивач је и извршни директор Истраживачког института за истраживање злочина у Јасеновцу, као и потпредседник Холокауст меморијалног парка у Бруклину, Њујорк. Писао је о и држао предавања на тему историје Балкана, био је гостујући предавач на универзитетима, музејима и институцијама холокауста у САД и Канади, укључујући и недавно предавање у Музеју јеврејског наслеђа у Њујорку.

Кнут Флувик Торесен, историчар, школован на Универзитету у Агдеру. Норвешки официр са дугачким службовањем у иностранству, између осталих места на Балкану и Авганистану. Широј норвешкој јавности постаје познат 1980. год. када је у популарном ТВ програму „Широм Норвешке“ приказао свој приватни ратни музеј у Неденесу. Као један од најмлађих писаца ратних књига у Норвешкој издао је књигу Флигхт оффицер Тицкнерс систе токт 1990. године о савезничком авиону који се срушио у Арендалу. Последњих година издао је више књига које се фокусирају на рат и његове жртве међу којима и књигу У Норвешку у смрт.

Проф. др Александра Вранеш, руководилац Одјељења за књижевност Андрићевог института и декан Филолошког факултета Универзитета у Београду.

15.00 Андрићев институт: КЊИГА БЕЗ ГРАНИЦА – ПРЕВОДИ ИЗМЕЂУ ЖЕЉА И СТВАРНОСТИ Учествују: Младен Весковић, Министарство културе и информисања Републике Србије, Дајана Ђедовић и Ана Чугуровић, Центар за културу „Вук Караџић“.

12.00 Трг Николе Тесле: Свечана додела Награда Првог сајма књига у Андрићграду

Пратите нас:

+387 66 703 722