Има у неким људима безразложних мржњи и зависти, које су веће и јаче од свега што други људи могу створити и измислити. – Иво Андрић
Живот је несхватљиво чудо, јер се непрестано троши и осипа, а ипак траје и стоји чврсто као „На Дрини ћуприја“. – Иво Андрић
Врлине једног човјека ми примамо и цјенимо потпуно само ако нам се указују у облику који одговара нашим схватањима и склоностима. – Иво Андрић
Чудно је како је мало потребно да будемо сретни, и још чудније: како нам често баш то мало недостаје! – Иво Андрић
Све су Дрине овог свијета криве; никада се оне неће моћи све ни потпуно исправити; никада не смијемо престати да их исправљамо. – Иво Андрић

Први сајам књига у Андрићграду одржаће се од 25. јуна до 10. јула на Византијском тргу  Андрићграда, Вишеград, Република Српска.

Уз слоган “Речи лете, књиге остају“, светковина књиге у Андрићграду потврдиће непролазну вредност писане речи, а уз савремену домаћу и светску издавачку продукцију, посетиоцима ће бити представљен пратећи програм организатора и учесника, који ће кроз трибине, промоције и представљање писаца, тежиште ставити на покретање актуелних књижевних, културолошких и друштвених питања.

Земља почасни гост  је Уругвај, држава која ће за време трајања Сајма књига у Андрићграду моћи да представи своју културу и издавачку делатност, а личност која ће свакако на посебан начин обележити манифестацију јесте доскорашњи председник Уругваја – Хосе Мухика. 

На Сајму књига у Андрићграду учествује  40  излагача  на  58 изложбених целина – модула, специјално пројектованих за ту прилику. Међу учесницима су најпознатији издавачи из Србије, Републике Српске и Црне  Горе, попут Завода за уџбенике из Београда и Источног Сарајева, Издавачког центра СПЦ,  Лагуне, Вулкана, Геопоетике, Нове књиге и других. 

Привредна комора Београда подржала  је наступ својих чланица на Првом сајму књига у Андрићграду кроз покриће дела трошкова наступа.

Пратећи програми:

Пратећи програми одвијаће се на Тргу Николе Тесле, просторијама Андрићевог института, биоскопским салама Андрићграда и књижари “Или – или“. Пратећи програми у организацији Сајма књига биће у знаку издавачких и културних актуелности и годишњица, светске и нарочито српске културе.

  • Првих дана Сајма књига, Одељење за књижевност Андрићевог института, организује научни скуп посвећен књижевном стваралаштву Петра Кочића, са тежњом да у тренутку када се навршава сто година од његове смрти,  наново вреднује његово дело.
  • Посебни програми биће посвећени добитнику Велике књижевне награде Андрићевог института за животно дело и недавно објављене “Три поеме“ Матији Бећковићу, као и добитнику  Велике књижевне награде Андрићевог института за роман “Осама“ Владимиру Кецмановићу.
  •  Умногоме ексклузивни програм је разговор о најновијем издању Андрићевог института, књизи “Сећања ћелијаша“ Елеутерија Фернандеса Ујдоброа и Маурисија Росенкофа, о којој ће, између осталих, говорити  Хосе Мухика, доскорашњи председник Уругваја, земље почасног госта Сајма књига.
  • Посетиоцима сајма ће бити представљена и богата издавачка делатност Андрићевог института (Одјељење за историју, Одјељење за књижевност, Одјељење за оријенталистику, Одјељење за филм и Одјељење за политику и медије)
  • Однос књижевности и филма једна је од централних сајамских трибина, а разговор ће се водити и о односу  књижевности и политике.
  • Трибине о мање познатим текстовима Данила Киша, о делу у сенци Николаја Тимченка, о преводима између жеља и стварности, о роману “Град за незбринуту дјецу“…
  • Саговорници на сајамским трибинама су истакнути савремени аутори: Матија Бећковић, Владимир Кецмановић, Дејан Стојиљковић.

Сајамске изложбе:

Галерија “Петар Лубарда“ – Изложба слика Милоша Шобајића “Крик на мосту“

Андрићев институт – Култура, књижевност и филм Уругваја

Изложбе на отвореном простору Андрићграда:

“Српски манастири и цркве на Косову и Метохији – уметничка фотографија“; изложба Архива Србије, аутор Александар Радош.

“Калиграфија“; изложба ћириличних фонтова у керамици, аутор Мишел Вукајловић.

Награда

Жири Сајма књига у Андрићграду који именује Одбор, доделиће Награду за издавачки подухват године.

Свечано отварање

Сајам књига у Андрићграду биће отворен у понедељак 27. јуна 2016. године у 17 часова на Тргу Николе Тесле у Андрићграду.

Сајам ће отворити председник Републике Српске Милорад Додик, директор Андрићевог института Емир Кустурица и почасни гост из Уругваја Хосе Мухика.

Први Сајам књига у Андрићграду подржало је Министарство образовања и културе Републике Српске,  Министарство културе и информисања Републике Србије, Представништво Републике Српске у Србији, а покровитељ је  председник Републике Српске  Милорад Додик.

Организатор Првог сајма књига је Андрићград, а суорганизатори су Андрићев институт и Београдски сајам.

Радно време: радним данима од 12 до 22 часа, викендом од 10 до 22.

Улаз је слободан.

 

Пратите нас:

+387 66 703 722