Dodelom sertifikata studentima završena je četvrta letnja škola „Akademija Andrić“, koju su organizovali Odeljenje za književnost i Odeljenje za orijentalistiku Andrićevog instituta. Ovogodišnju letnju školu, čija je tema bila „Ivo Andrić u našem vremenu“, pohađao je 41 student sa univerziteta u Republici Srpskoj i Republici Srbiji.

IMG_1071-750x405

Proteklih pet dana polaznici škole imali su priliku da slušaju predavanja eminentnih predavača koji su se sa različitih aspekata bavili Ivom Andrićem, njegovim likom i književnim delom, da učestvuju u diskusiji i da razmenjuju iskustva. Održana su sledeća predavanja: prof. dr Aleksandra Vraneš Andrićev lični fond i , prof. dr Jovan Delić, prof. dr Ljiljana Marković, prof. dr Predrag Petrović, prof. dr Aleksandar Jerkov, prof. dr Svetlana Šeatović i prof. dr Biljana Dojčinović.

IMG_1002

Prof. dr Aleksandra Vraneš, rukovodilac Odeljenja za književnost Andrićevog instituta, održala je i radionicu na kojoj su studenti imali priliku da nauče osnove lekture i korekture i tehnike akademskog pisanja, da se upoznaju sa stilovima bibliografskog citiranja i da se upoznaju sa ličnim Andrićevim fondom u digitalnom obliku.

IMG_0700

Tokom trajanja letnje škole, studentima je na raspolaganju bila Biblioteka Andrićevog instituta, kao mesto na kojem su mogli da prodube svoja istraživanja i da provedu vreme između predavanja. Kroz organizovanu posetu ustanovama kulture u Višegradu, studenti su posetili na Drini ćupriju, učionicu Ive Andrića i Gradsku galeriju.

iskra.co