Andrićgrad u Višegradu mogao bi da bude spoj istorije i umjetnosti, a centralna ustanova kulture u okviru ovog jedinstvenog grada – Andrićev institut okupiće najumnije i najuticajnije pripadnike srpskog naroda koji bi trebalo da “izbistre pogled na budućnost”, smatra istoričar Čedomir Antić.

Prema Antićevim riječima, takav institut, posvećen književnosti i društvenim naukama, mogao bi da doprinese ne samo razvoju kulture, nauke i umjetnosti u Srbiji i Srpskoj, već i njihovoj afirmaciji u evropskim i svjetskim okvirima.

“Nažalost, tokom trajanja jugoslovenskih država nauka i kultura su u institucionalnom pogledu kod nas u velikoj mjeri koncentrisane u Beogradu. Ako uspije pretvaranje Andrićgrada u naučni i kulturni centar, biće dobar presedan i novi model”, rekao je Antić, koji je uvjeren da će Andrićgrad doživjeti kulturni i turistički uspon regionalnih razmjera.

On je naglasio da je Ivo Andrić veliki pisac cijelog svijeta, koji je svjetskoj književnosti predstavio nasljeđe najprostranije evropske periferije.

“Za našu integraciju u evropsku kulturu teško da ima značajnije ličnosti u našoj istoriji 20. vijeka. Ideja Emira Kusturice veoma je dobra. Biće to najveći spomenik velikom piscu čije je djelo neraskidivo povezano sa Višegradom, spomenik našoj istoriji, narodima koji su ovdje živjeli i žive, kao i nasljeđu velikih sila koje su tu bile prisutne i trajno obilježile sudbinu ovog grada i Balkana”, rekao je Antić za “Euroblic”.

On je naglasio da bi Andrićev institut mogao da stvori veliki arhiv i biblioteku, koja bi mogla da postane brend ako bude dobro planirana i finansirana.

Andrićgrad bi, prema Antićevom mišljenju, mogao da bude mjesto u kojem će se organizovati elitne studije društvenih nauka na engleskom jeziku sa malim brojem studenata, što bi bio još jedan doprinos naučnoj metropolizaciji Višegrada, ali i cijelog istočnog dijela Srpske i jugozapada Srbije.