У Андрићграду сутра, на Видовдан биће обиљежено стотину година од велике побједе српске војске у Првом свјетском рату, када ће на улазу у камени град бити откривен и споменик браћи Соколовић – Мехмед паши и Светом Макарију, обновитељу Пећке патријаршије.

Обиљежавању овог значајног датума присуствоваће званичници Републике Српске и Србије, а споменик би требало да открије предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Свечано обиљежавање почеће у 14.00 часова када ће о великој побједи српске војске говорити идејни творац Андрићграда, редитељ Емир Кустурица, а на видовданској свечаности бесједиће српски академик Матија Бећковић, који је раније оцијенио да је подизање споменика браћи Соколовић у Андрићграду послије готово 500 година уједно и споменик души српског народа.

Према програму обиљежавања, предвиђен је наступ глумца Ненада Јездића, оркестра МУП-а Републике Српске, квартета Бањалучке филхармоније и хора „Србадија“.

У 20.00 часова у Галерији „Лубарда“ Андрићевог института биће отворена изложба под називом „Заборављени хероји“, а у 21.00 час публика у Андрићграду имаће прилику да погледа представу „Самоубице“ у извођењу Народног позоришта из Сомбора.

Споменик браћи Соколовић, који ће се наћи уз обиљежја Иви Андрићу и Петру Петровићу Његошу у Андрићграду, дјело је вајара Зорана Кузмановића, који је и аутор скулптуре Гаврилу Принципу постављеној у Београду.

Прослављени српски режисер Емир Кустурица раније је најавио да ће овогодишњи Видовдански дани у Андрићграду почети откривањем обиљежја браћи Соколовић, те да је идеја да тај споменик покаже нешто сасвим супротно од оног што су као негативне чињенице из историје српског народа и Бошњака често злоупотребљавале велике силе „хушкајући нас на ратове“.

„Жељели смо да браћу Соколовиће истакнемо као позитивне примјере. Од 28. јуна, те двије људескаре, Мехмед паша и Свети Макарије, у пријатељском загрљају, стајаће на улазу у Андрићград“, истакао је Кустурица.

Срна