У Андрићграду почео је дводневни научни скуп под називом „Иво Андрић и српски језик“ који је окупио лингвисте из Србије и Републике Српске.

У оквиру научног скупа, који се одржава у Андрићевом институту, биће обрађено низ тема које се тичу Андрићевих дјела, међу којима су „Андрићеви ставови о језику и стилу“, „Функција другог у стилу Иве Андрића“, „Андрић у контексту књижевности за дјецу“, „Андрић и живи говор“, „Иво Андрић у наставним програмима и читанкама за основну и средњу школу“.

Професор српске књижевности Универзитета у Крагујевцу Драган Бошковић истакао је да Андрић постаје норма српске књижевности и језика, те да је ту његово мјесто.

Руководилац Одјељења за српски језик при Андрићевом институту Милош Ковачевић рекао је да ће се ово одјељење бавити и Андрићевим односом према српском језику.

„Андрић је највећи познавалац и писац српског језика. Када тако посматрате Андрића, треба рећи да ће изучавање српског језика показати колико је Србима потребан овакав Институт“, нагласио је Ковачевић.

СРНА