У Андрићевом институту данас је одржан програм представљања италијанске културе и књижевности. Италијанска књижевница Аделе Мацола говорила је о значају биографске и аутобиографске литературе, а књижевни опус Елене Феранте публици је приближила Мирјана Огњановић, преводилац њених романа.

Мирјана Огњановић говорила је о италијанској књижевници Елени Феранте. Елена Феранте је псеудоним једне од најпродаванијих савремених италијанских аутора. „Скривена књижевна личност која последњих година мути памет милиона читалаца у свету, долази наводно из Напуља. Себе назива Еленом Феранте. Реч је о аутору романа Генијална пријатељица, као и још неких написаних пре и после ове књиге, у свету продатих у незамисливо високим тиражима. И сама сам као преводилац поменутог романа у неколико махова била у искушењу да се упитам ко је заправо та особа. Тачније, ко су, бар што се овога романа тиче, те две особе, јер учинило ми се да препознајем два различита рукописа, две поетике, два начина гледања на књижевни поступак“, рекла је Мирјана Огњановић.

IMG_8243

Одломак из романа Моја генијална пријатељица Елене Феранте прочитала је Ана Дробњак.

У другом делу разговора Аделе Мацола, италијанска књижевница и писац биографије Милене Павловић Барили, говорила је о неопходности и значају писања биографија и аутобиографија. Биографију је поистоветила са исконском потребом, као што је свако писање, свако сликање, свако музицирање и, најзад, свака уметност. Писање аутобиографија, односно писање о сопственом животу, Аделе Мацола сматра лековитим, посматрајући овај процес као перцепцију среће који је од неизмерне важности за сваког појединца.

IMG_8245

ИСКРА / Фото: Славко Гарић