Сајам књига у Андрићграду представио је на Тргу Николе Тесле издања Завода за уџбенике из Београда – Изабрана дела Бранка Ћопића и Изокренуту причу Бранка Ћопића, која је наш реномирани издавач објавио поводом стогодишњице рођења славног писца. На представљању су говориле Татјана Караџин, стручни сарадник редакције Завода за уџбенике, и Маја Радонић, уредник програма Сајма књига.

Татјана Караџин је упознала публику са издавачком делатношћу ове куће која је, осим што се бави издавањем уџбеника и наставне литературе, заједно са Матицом српском покренула издавање српске енциклопедије. „Срби су књижевно-центрични народ за које су стубови идентитета врло важни. Бранко Ћопић је симбол српског народа из Подгрмечја“, рекла је она о идеји која прати издавање Ћопићевих књига, додавши да, поред наслова који представљају избор из раније објављених Ћопићевих дела, има и оних која су издата по први пут.

Тако се поред раних и зрелих Ћопићевих приповедака (Под Грмечом, Планинци, Доживљаји Николетине Бурсаћа, Башта сљезове боје ), романа (Не тугуј бронзана стражо, Осма офанзива), по први пут пред читаоцима нашао и Тефтер, пишчев аутобиографски спис, објављен у оригиналу, тачно онако како га је Ћопић забележио.

„У сваком новом читању човек открива нешто ново, па се тако и при читању Изабраних дела човек изнова враћа у свет детињства, школовања и младости“, навела је Маја Радонић. Она је подсетила присутне да је Одељење за књижевност Андрићевог института обележило годишњицу некад најчитанијег, а данас помало заборављеног писца, научним скупом и зборником радова, који је представљен јавности управо током Сајма књига у Андрићграду.

Изокренута прича у издању Завода за уџбенике је осмишљена као дидактичко средство које развија мишљење и критички дух код деце. Богате илустрације донеле су овој књизи Награду за најбоље илустровану књигу на 60. Међународном београдском сајму књига.