Другог дана Сајма књига у свечаној сали „Андрићевог института“ промовисани су тематски зборници Одељења за књижевност. Александра Вранеш, руководилац Одељења за књижевност „Андрићевог института“, у уводној речи дала је преглед издавачке делатности овог Одељења, поменувши  едиције које прате студије о српској и светској књижевности, едицију класика и едицију која се односи на репринт издања.

Професорка Вранеш захвалила је на подршци Емиру Кустурици, директору „Андрићевог института“, сарадницима Института и целокупној јавности која је препознала важност објављивања оваквих издања.

sajam-knjiga-2-dan-1

Зборници радова који су данас промовисани објављени су као резултат конференција и научних скупова одржаних у Андрићевом институту у организацији Одељења за књижевност.

Говорећи о зборнику „Први светски рат и књижевност“ проф. Јован Делић се осврнуо на чињеницу да је књижевност током Првог светског рата живела са својом војском, што је допринело стварању једне посебне врсте књижевности. Та књижевност остала је забележена у Крфском забавнику, чије је репринт издање објавило Одељење за књижевност „Андрићевог института“.

Годишњица рођења Бранка Ћопића обележена је објављивањем зборника који пружа могућност новог, поновног читања овога писца.