Речи љубави, речи живота, речи слободе и порука великог Мухике из Андрићграда: „У дугим данима самоће научимо сам једно – љубав треба неговати, она је крхка биљка, без љубави живот не постоји а љубав је пре свега слобода. То је слобода да можете гледати у сунце, да се можете борити, и да вам то нико не може ускратити!

Хозе Мухика, доскорашњи председник Уругваја, неуморни борац за сиротињу свуда по свету, за једноскост и правду, отворио је вечерас у Андрићграду први Сајам књиге и одмах поручио:

– Већ сад знам да ће овај сајам дуго трајати, и да ће бити отваран много година!

folklor-sajam

Топло дочекан у Андрићграду, поздрављен аплаузима, Мухика је свој говор почео тек захваливши се – животу!

– Хвала мом пријатељу Кустурици! То што сам оволико далеко од моје земље, помаже ми да схватим величину ового напаћеног, изудараног простора и његове културе. Прелепо је вечерас стајати у сред овог споменика културе. Књига је у основи цивилизације, а цивилизација је та која слабашном, крхком човеку омогућава да досегне и часове славе и часове бола и да увек иде даље. Из дна свог изудараног, напаћеног срца научио сам оно најважније – да волим људе, да волим живот, да уважавам људе, мржња је коров, њу не треба трпети – рекао је Мухика.

Пре славног Уругвајца говорио је Матија Бећковић који је поручио да има и већих градова и већих сајмова, али да је Сајам књиге у Андрићграду – сајам на сајмовима, управо зато што је у граду који је посвећен – писцу!

beckovic-sajam

– Књига је била на почетку, књига ће бити на крају, а књига је велики, највећи изум! Поштовани читаоци, синови и кћери Иве Андрића, част ми је да сам вечерас овде, на сајму у његовом граду. Сајам књиге, а не књига, јер, књига је једна, из ње су настале све друге – рекао је Бећковић.

Госте сајма, посетиоце поздравио је и књижевник Владир Кецмановић који је рекао да не постоји град у коме сајам књига има више смисла и више симболике.

muhika-sajam

У програму на улицама и трговима Андрићграда вечерас су учествовали гудачки квартет Бањалучке филхармоније, Прво певачко друштво из Београда, чланови КУД-а из Требиња, трубачи Ивана Јовановића из Ужица…
Iskra.co

iskra.co / Фото: Славко Гарић