У Галерији „Лубарда“ у Андрићевом институту синоћ је отворена изложба слика Милоша Шобајића, коју је он назвао „Крик на мосту“.

Изложбу је у Андрићграду отворио писац Владимир Кецмановић, који је рекао да је да је Шобајићев стил препознатљив по огромној енергији коју уноси на платно.

„Милошева изложба постављена у Андрићграду, који је смјештен недалеко од Ћуприје коју је овјековјечио велики писац, представља једно од ријетких мјеста у овом дијелу свијета на ком архетипска умјетност има прилику да из подземља изађе на свјетло дана“, истакао је Кецмановић.

Он је додао да се „Крик на мосту“, симболички спајајући Иву Андрића и Едварда Мунка, придружује бројним криковима пуштеним крај Дрине, од пригушеног јечања на турски колац набијеног Радисава, па до много гласнијих крикова пуштаних у новијој прошлости.

Аутор изложбе Милош Шобајић рекао је да је ово изложба коју је направио као крик на мосту, сјећајући се Мункове слике „Крик“, а Мунк је изабрао мост, и то је чудно и подударно са оним што мисли да је мост Мехмед паше Соколовића, мост велике опасности.

„Та места велике опасносту сликам деценијама и ово је прилика да покажем шта значи једно место велике опасности, шта значи тај крик, иако то место служи за транспорт људи и робе“, додао је Шобајић.

Он је истакао да је изложио 17 дјела, међу њима четири скулптуре, а остатак су велике слике.

Изложба слика Милоша Шобајића биће отворена наредних мјесец дана.

Срна