У галерији „Лубарда“ у Андрићевом институту у Андрићграду вечерас је отворена изложба 17 слика чији је аутор Александар Цветковић из Београда.

Цветковић се сликарством бави више од 40 година, а недавно је објављена и монографија о његовом раду.

„Ово је скраћени избор слика из мојих ранијих опуса, поставка није јединствена, а слике су из различитих година мог живота“, рекао је Цветковић.

Он је истакао да је галерија Андрићевог института једна од најбољих у којима је до сада излагао, наводећи да су његове слике представљене у Европи и Америци, те да је имао више од 60 самосталних изложби.

„Андрићград је на мене оставио изузетно велики утисак и све овдје што сам видио је сјајно, захваљујући идејном творцу Емиру Кустурици“, додао је Цветковић.

У галерији у Андрићевом институту кажу да је Цветковић један од најутицајнијих умјетника на домаћој ликовној сцени и у годинама нове фигурације развијао је сопствени свијет слике заснован искључиво на односима ликовних елемената.

Његова дјела не приказују фигуре, на сликама нема предмета, он се наслања на стварност и покушава да сведеним знаковним писмом представи и ослика реалност, односно, свој утисак о тој реалности.

Осим сликарством, Цветковић се бави и рок музиком, коју свира и данас по београдским клубовима. Изложба слика Александра Цветковића биће отворена мјесец дана.