Кустендорф у Андрићграду. Гости фестивала који се већ четврти дан одржава на Мећавнику обишли су Андрићград где им је домаћин био Емир Кустурица.

Ово је један велики грађевински подухват, још један доказ да култура гради цивилизације, а не цивилизације културу! – рекао је режисер Алфонсо Куарон, пошто је прошетао улицама града.

Фасциниран сам чињеницом да је један велики синеаста направио овакав градитељски подухват – наставио је творац хитова „Велика очекивања“, „И ја теби кеву“, „Потомци“.

На трговима и улицама Андрићграда, Кустурица је гостима причао историју града али и историју ових крајева.

Госте је највише задржао испред мозаика са ликовима Принципа и Младобосанаца.
Kuaron-i-Tavernije-u-Andricgradu-2
Овде смо обележили почетак Првог светског рата, супротставили се покушајима ревизије историје који су дошли из Канаде, Велике Британије, САД… Младобосанци су били слободарска организација која је убиством Франца Фердинанда ослободила последње европске робове – причао је Кустурица Куарону, Таверније, Ворику Торнтону.

Успут их је подсетио на причу о Хитлеру који је тражио да му се на ноге донесе табла којом је било обележено место атентата у Сарајеву.

Сада смо овде направили мозаик, нови фашисти тешко ће га скинути – поентирао је Кустурица.

Гости су сазнали и да је читав град, који су обилазили скоро сат, настао за само три године, да је камен којим је зидан стар између 150 и 200 година…

Шетња светских звезда Андрићградом завршена је отварањем ресторана „Златна моруна“. Име је добио по ресторану у Београду у коме су се у своје време окупљали Младобосанци…

У ресторану, на сликама на зидовима, Тавернија, Куарона, друге госте чекало је посебно друштво, имагинација уметнице Бисеније Терешченко… Обама који гледа шибицаре, на другом крају Путин, Кустурица, Тесла, Меша Селимовић, Матија Бећковић…

iskra.co | Фото: З.Шапоњић